Jidášek, jidášky

Jidášek, jidášky
realizace: Alena Isabella Grimmichová, Grimmich.cz - hedvábné šátky a hedvábí

Suroviny na jidášky

10 Dkg cukru písek
50 Dkg polohrubé mouky
2 žloutky
10 Dkg Hery
2,5 Dkg droždí
0,5 Dkg soli
0,25 l mléka
rozinky dle chuti
mandle dle chuti
vanilkový cukr
nastrouhanou citronovou kůru (lžičku)

Jidášky - postup

Droždí smícháme s dvěma lžícemi mouky a cukru a trochou vlažného mléka na kvásek, který necháme na teplém místě kynout. Mléko ohřejeme a necháme v něm rozpustit tuk, posléze v něm rozmícháme vejce. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, vykynutý kvásek a vše ostatní včetně mléka a dobře promícháme. Na teplém místě necháme kynout 2-3hodiny. Vytvoříme melé bochánky. Necháme půl hodiny kynout pod utěrkou. Potřeme bílkem a polepíme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200°C. Jidášky jsou hotové v momentě, kdy do něj zapíchnutá špejle je po vytažení suchá.






Jidášek, jidášky - další články

Mazanec - Recepty
Vánočky - Recepty
Piškotová bublanina - Recepty, pečení
Ovocný dort - Recepty, pečení